homepage

NOWY KRÓL TAJLANDII

CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU?

 

W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol – Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju rolniczego stała się drugą gospodarką Azji Południowo-Wschodniej. Tajowie uwielbiali swego Króla, Ojca Narodu i Króla Królów. Jego wizerunek widoczny był niemal wszędzie, zajmował też godne miejsce w każdym tajskim domu.

POTOMEK BOGA

Król był najważniejszą osobą w kraju, a jego pełny, ceremonialny tytuł brzmiał: Jego Wspaniałość, Wielki Pan, Siła Ziemi, Nieporównywalna Moc, Syn Mahidola, Potomek Boga Wisznu, Wielki Król Syjamu, Jego Królewskość i Wspaniała Ochrona. Miliony Tajów opłakiwały swego powszechnie lubianego władcę, a w kraju ogłoszono roczną żałobę.

 

CIAŁA STRZEŻE SZMARAGDOWY BUDDA

Ciało Króla spoczęło w Świątyni Szmaragdowego Buddy. Rytuały, jakie wypełniały czas pomiędzy śmiercią a kremacją zwłok, mają, według zasad buddyzmu, zapewnić zmarłemu korzyści w przyszłym życiu. Dopiero w kilka miesięcy po śmierci Króla ustalono datę ceremonii pogrzebowej. Zaplanowano ją na ostatnią dekadę października 2017 r., a samą kremację przewidziano na 26 października.

 

SYN MARNOTRAWNY?

Jedynym synem i prawowitym spadkobiercą Króla Bhumibola jest dziś sześćdziesięcioczteroletni książę Maha Vajiralongkorn, który zasiądzie po Nim – jako nowy Król Tajlandii – na tronie jednej z najbogatszych monarchii świata. Posiada on, zdobyte w Australii i Wielkiej Brytanii, wykształcenie wojskowe. Ostatnie lata spędzał głównie w swoim zamku w Bawarii, a jego rozrzutny styl życia – jest trzykrotnie rozwiedziony – daleko odbiega od stylu życia jego Ojca, którego trudno mu będzie zastąpić.

 

KSIĄŻĘ PODEJMIE WYZWANIE

Książę zadeklarował już jednak, że dla dobra wszystkich Tajów i aby spełnić wolę Ojca przyjmuje królewski tytuł. Jego koronacja jako Mahy Vajiralongkorna Bodindradebayavarangkuna, Ramy X, odbędzie się dopiero po kremacji zwłok poprzedniego Króla. Zostanie on w ten sposób dziesiątym monarchą z panującej od 234 lat w Tajlandii dynastii Chakri i odziedziczy spadek, który szacuje się na 30 miliardów dolarów.

 

RZĄDY W KRAINIE UŚMIECHU

Czy za panowania Mahy Vajiralongkorna Bodindradebayavarangkuna Tajlandia nadal pozostanie Krajem Uśmiechu – pokaże przyszłość. Ale mamy nadzieję, że ten uśmiech w dalszym ciągu gościć będzie na twarzach naszych tajskich kucharzy, dzięki którym Samui, restauracja tajska w Krakowie, cieszy się niesłabnącą renomą, oferując tajskie dania godne królewskiego stołu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage