NOWY KRÓL TAJLANDII
CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU?
W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol – Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju rolniczego stała się drugą gospodarką Azji Południowo-Wschodniej. Tajowie uwielbiali swego Króla, Ojca Narodu i Króla Królów. Jego wizerunek widoczny był niemal wszędzie, zajmował też godne miejsce w każdym tajskim domu.

POTOMEK BOGA
Król był najważniejszą osobą w kraju, a jego pełny, ceremonialny tytuł brzmiał: Jego Wspaniałość, Wielki Pan, Siła Ziemi, Nieporównywalna Moc, Syn Mahidola, Potomek Boga Wisznu, Wielki Król Syjamu, Jego Królewskość i Wspaniała Ochrona. Miliony Tajów opłakiwały swego powszechnie lubianego władcę, a w kraju ogłoszono roczną żałobę.
CIAŁA STRZEŻE SZMARAGDOWY BUDDA
Ciało Króla spoczęło w Świątyni Szmaragdowego Buddy. Rytuały, jakie wypełniały czas pomiędzy śmiercią a kremacją zwłok, mają, według zasad buddyzmu, zapewnić zmarłemu korzyści w przyszłym życiu. Dopiero w kilka miesięcy po śmierci Króla ustalono datę ceremonii pogrzebowej. Zaplanowano ją na ostatnią dekadę października 2017 r., a samą kremację przewidziano na 26 października.
SYN MARNOTRAWNY?
Jedynym synem i prawowitym spadkobiercą Króla Bhumibola jest dziś sześćdziesięcioczteroletni książę Maha Vajiralongkorn, który zasiądzie po Nim – jako nowy Król Tajlandii – na tronie jednej z najbogatszych monarchii świata. Posiada on, zdobyte w Australii i Wielkiej Brytanii, wykształcenie wojskowe. Ostatnie lata spędzał głównie w swoim zamku w Bawarii, a jego rozrzutny styl życia – jest trzykrotnie rozwiedziony – daleko odbiega od stylu życia jego Ojca, którego trudno mu będzie zastąpić.
KSIĄŻĘ PODEJMIE WYZWANIE
Książę zadeklarował już jednak, że dla dobra wszystkich Tajów i aby spełnić wolę Ojca przyjmuje królewski tytuł. Jego koronacja jako Mahy Vajiralongkorna Bodindradebayavarangkuna, Ramy X, odbędzie się dopiero po kremacji zwłok poprzedniego Króla. Zostanie on w ten sposób dziesiątym monarchą z panującej od 234 lat w Tajlandii dynastii Chakri i odziedziczy spadek, który szacuje się na 30 miliardów dolarów.
RZĄDY W KRAINIE UŚMIECHU
Czy za panowania Mahy Vajiralongkorna Bodindradebayavarangkuna Tajlandia nadal pozostanie Krajem Uśmiechu – pokaże przyszłość. Ale mamy nadzieję, że ten uśmiech w dalszym ciągu gościć będzie na twarzach naszych tajskich kucharzy, dzięki którym Samui, restauracja tajska w Krakowie, cieszy się niesłabnącą renomą, oferując tajskie dania godne królewskiego stołu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Pikantne Walentynki w Samui
PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...
czytaj dalejCarving w kuchni tajskiej
CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...
czytaj dalejKulinarna wyspa Samui
KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...
czytaj dalejWierzenia Tajów
WIERZENIA TAJÓW Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...
czytaj dalejZwyczaje kulinarne Tajów
ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...
czytaj dalejKuchnia Tajów
KUCHNIA TAJÓW Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...
czytaj dalejKokos w kuchnii tajskiej
KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...
czytaj dalejKrewetki w kuchni tajskiej
KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...
czytaj dalej