homepage

NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT!

 

Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się parady i festyny, w Bangkoku trwa festiwal tajskiej kultury, a główna ulica tonie w pachnących kwiatach i kolorowych lampionach.

KOLOROWE ORCHIDEE

Nie brak tam wtedy także kolorowych orchidei, symbolu Tajlandii, których wielką miłośniczką jest sama Królowa. W otwartym w 1992 r., dla uczczenia Jej 60. urodzin, Ogrodzie Botanicznym w Chiang Mai jest ich jeszcze więcej. Znajdziemy w nim także rezydencję z 60 luksusowymi apartamentami oraz otoczoną pięknym ogrodem restaurację. Jeśli nie możecie jej teraz odwiedzić, zapraszamy do tajskiej restauracji Samui, której dania, przygotowywane jak i tam przez rodowitych Tajów, przeniosą Was wprost do krainy wspaniałych tajskich smaków. Ich ogromna wiedza kulinarna, znajomość pilnie strzeżonych oryginalnych receptur oraz chęć uszczęśliwienia innych, zwana w Polsce metodą „przez żołądek do serca” – to gwarancja najwyższej jakości przygotowywanych przez nich potraw.

KARIERA KRÓLOWEJ

Licząca dzisiaj osiemdziesiąt pięć lat, Królowa Sirikit, poznała swego przyszłego męża w Paryżu, gdzie odbywała studia pianistyczne. Uwielbiała Chopina, ale w miejsce kariery pianistki wybrała miłość. Pobrali się tuż przed koronacją, gdy Sirikit nie miała nawet 18 lat. Chopinowską Żelazową Wolę odwiedziła dopiero jej wnuczka.

JEDWAB TAJSKI – KRÓL TKANIN

Znana z troski o z rozwój i promocję tradycyjnego tajskiego rzemiosła, walnie przyczyniła się do wprowadzenia tajskich jedwabiów na światowe rynki i do światowej mody. Ten król tkanin – tkany tradycyjnie, delikatny, w pastelowych kolorach, opatrzony znakiem najwyższej jakości, znakiem Złotego Pawia – pokojowo podbija świat. Będąc w Tajlandii najlepiej dołożyć wysiłku i zakupów dokonać w regionie Isaan, skąd pochodzi właśnie ten najcenniejszy.

POKAZ TAJSKIEGO JEDWABIU W POLSCE

Tajski jedwab podbił również Polskę. Kilka lat temu na cześć Królowej Sirikit Ambasador Tajlandii w Warszawie zorganizował pokaz mody z tajskim jedwabiem w roli głównej. 12 sierpnia br. obecna Ambasador Tajlandii przewodniczyła uroczystości z okazji rocznicy urodzin Jej Królewskiej Mości. Nie zabrakło na niej z pewnością dań tradycyjnej tajskiej kuchni, jakich każdy z Was może spróbować w krakowskiej restauracji Samui, odbywając smakowitą podróż do kraju jedwabiu i orchidei.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage