PRZYSTAWKI I SAŁATKI

Na mały głód czy też oczekując na danie główne, idealnie sprawdzą się nasze pyszne przystawki oraz pełne egzotyki sałatki. Każdy znajdzie coś dla siebie – nasze propozycje są zarówno z dodatkiem mięsa jak i w wersji wegetariańskiej.

PRZYSTAWKI


SPRING ROLLS

chrupiące rollsy z kurczakiem lub z warzywami podawane z sosami śliwkowym i słodkim chilli -18 zł


SATAY

szaszłyki z kurczaka lub krewetek marynowane w mleku kokosowym i kurkumie podawane z sosem orzechowym i ogórkowym -18/24 zł


TEMPURA

krewetki w tajskiej tempurze podane z sosem śliwkowym i słodkim chilli - 6 sztuk - 24 zł


SAŁATKI


YAM MAMOUNG

orzeźwiająca sałatka na bazie mango, orzechów nerkowca i orzechów ziemnych z kolendrą i czerwoną cebulą -25 zł


SOM TAM THAI

orientalna sałatka ze świeżej papai, czosnku, chilli, skropiona sokiem z limonki -28 zł


YAM PAK RUAM

sałatka Samui z pomidorami, kapustą, kukurydzą oraz cebulą, skropiona sokiem z limonki i sosem słodkie chilli -15 zł


YAM GAI YARNG

sałatka z grillowanym kurczakiem w towarzystwie świeżych warzyw podawana z makaronem sojowym -21 zł


SPRING ROLLS

Spring rollsy to ruloniki zawinięte w papier ryżowy wypełnione aromatycznym farszem mięsno-warzywnym lub tylko i wyłącznie warzywnym. Zależnie od kraju i regionalnych upodobań występują w wielu odmianach. W Samui naleśniki przed podaniem są smażone, a podane zostają w asyście pysznego sosu śliwkowego i sosu słodkie chilli.

TEMPURA

Tempura to tak naprawdę chrupiąca skorupka pokrywająca różne dania, najczęściej ryby, krewetki, kalmary czy warzywa. Przed podaniem produkty te są krótko smażone. Wspaniale komponują się z sosem śliwkowym lub sosem słodkim chili.

SATAY

Satay (ale również Sate) to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Przyrządza się je z niemal każdego rodzaju mięsa. Satay pojawia się w towarzystwie sosu z orzeszków ziemnych oraz sosu ogórkowego.

SOM TAM

Som Tam to tajski klasyk pełen wyrazistych smaków: cukru palmowego, kwaśnego soku z limonki oraz tamaryndu, ostrego chili oraz słonego sosu rybnego. Wszystko to idealnie łączy się z najważniejszym składnikiem, czyli z kruchą zieloną papają.