homepage

KUCHNIA TAJSKA

KUCHNIA TAJSKA

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia tajska od zawsze była uzależniona od krajów sąsiednich, a więc Chin, Laosu, Birmy czy Indii. Każdy z nich do kuchni tajskiej wniósł swoją małą cząstkę w postaci przysmaków i tajników sztuki kulinarnej. Mimo tego kucharze tajscy na przestrzeni wieków wykształcili swoje własne zasady tworzenia potraw, choć nie muszą się ich sztywno trzymać. Największą zaletą kuchni tajskiej jest duża dowolność, pamiętając jednocześnie o jej charakterystycznych cechach, a więc aromacie i ostrości, podkreślających smak orientu. Tajowie przygotowując swoje potrawy, kierują się zasadą pięciu smaków. Dania tajskie muszą mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność.

Pojęcie kuchni tajskiej nie sprowadza się tylko do Tajlandii. Nie można zapomnieć, że w dalszym ciągu duża część plemion tajskich zamieszkuje Wietnam czy Laos. Poza tym jej wielka różnorodność sprowadza się do produktów i składników używanych w danym regionie. Tajlandię dzieli się bowiem na część północną, północno-wschodnią, południową i centralną. Wśród dań południowych dominują mleko kokosowe i owoce morza. Na Północy kuchnia tajska bazuje na łagodnych daniach z mięsa wieprzowego i delikatnych warzywach. Najostrzejszą jest kuchnia północno-wschodnia. W daniach tej części kraju przeważa duża zawartość chili i innych wyrazistych przypraw.

Niezależnie od regionu Tajlandii wszędzie głównym daniem jest ryż, wśród którego króluje aromatyczny i delikatny ryż jaśminowy. Do niego dodaje się dodatki mięsne lub rybne, które wzbogacane są aromatycznymi przyprawami czy ziołami, które mogą być świeże, suszone lub mielone. Dzięki nim ryż jest intensywniejszy w smaku oraz zapachu.

Inne popularne tajskie dania to przyrządzane według tajskiej receptury lekkostrawne sałatki yam, które nie zawierają w sobie tłuszczu oraz tak zwany pad thai. To z kolei makaron ryżowy smażony z kurczakiem lub krewetkami, który dostać można na niemal każdej ulicy Bangkoku.

TAJLANDIA

Tajlandia to kraj specyficzny, gdzie na każdym kroku spotyka się życzliwych, choć dosyć skrytych ludzi. Tajowie wprawdzie nie lubią mówić o sobie, ale bardzo chętnie rozmawiają o wszystkim innym. Ogromny szacunek mają też do osób starszych i rodziny królewskiej. Osobne miejsce w kulturze Tajów odgrywa kuchnia. Tajowie jedzą często, a jedzenie są w stanie przygotowywać wszędzie po kilka razy dziennie. Tym samym Tajlandia wręcz pachnie jedzeniem. O tym, jak ważną rolę w kulturze Tajów odgrywa kuchnia, najlepiej świadczy popularne powiedzenie na przywitanie. Tajowie często witając się, rzucają „czy już jadłeś?” zamiast „jak się masz?” lub „jak się czujesz?”.

W Tajlandii zjeść można niemal wszędzie. Na jednym straganie znajdziemy egzotyczne owoce, na drugim grillowane szaszłyki i kurczaki, a dalej owoce morza czy gotowane zupy. Odwiedzając Tajlandię, warto jeść dużo, aby spróbować jak najwięcej i niczego nie żałować. Kuchnia tajska jest bowiem bardzo zróżnicowana. Raz możemy zajadać się czymś naprawdę ostrym, by po chwili raczyć podniebienie słodkościami z mlekiem kokosowym. Niezależnie jednak od rodzaju dania warto wiedzieć, jak się w tajskiej restauracji zachować. Do kultury jedzenia Tajowie przywiązują bowiem ogromną wagę, a wiele nawyków, które wynosimy z kuchni europejskiej, w Tajlandii mogą być źle odebrane.

Największy problem można mieć z widelcem, którego nie należy trzymać w prawej, ale lewej ręce. Używanie widelca do jedzenia jest uznawane za prostackie. Służy on jedynie nakładaniu potrawy na… łyżkę. Z nożem przy posiłku Tajowie nie mają do czynienia, bo i nie jest on im tutaj potrzebny. Jedzenie, a wśród niego także i mięso pokrojone jest bowiem na niewielkie kawałki.

Kultura kuchni tajskiej nakazuje, aby odbierając talerz z jedzeniem zawsze używać do tego prawej ręki, bo lewa uważana jest za „nieczystą”. Nie należy również sięgać ponad czyjąś głową, bo jest to nieuprzejme. Z szacunku do osób starszych jedzenie jako pierwsza dostaje osoba najstarsza. Nikt nie zaczyna jednak posiłku, zanim nie dostaną go wszyscy siedzący przy stole.

homepage