homepage

KUCHNIA TAJÓW

 

Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy.
Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz Indii i jest kuchnią niezwykle zróżnicowaną, zarówno pod względem składników jak i przypraw.

KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN

Jak w większości kuchni wschodu, tajska wyróżnia się obowiązującą zasadą Pięciu Przemian, czyli opiera się na pięciu podstawowych elementach: drzewie, ogniu, ziemi, metalu oraz wodzie. Każdy z tych elementów ma ściśle określony porządek, którego podczas przyrządzania potrawy nie można zaburzać. Cykl ten zaczyna się od drzewa (smaku kwaśnego), następnie ogień (smak gorzki), ziemia (smak słodki), potem metal (smak ostry) a na koniec woda (czyli smak słony). Kiedy po dodaniu produktu reprezentującego wodę uważamy, że potrawa nie jest jeszcze skończona, należy rozpocząć cały cykl od nowa. Dzięki dobrej kompozycji składników otrzymujemy potrawy doskonale zharmonizowane pod względem energetycznym, a co za tym idzie zdrowsze, smaczniejsze a dodatkowo poprawiające samopoczucie.

PODSTAWOWE SKŁADNIKI

Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna oraz kolorowa, a to głównie dzięki składnikom w niej używanym. Opiera się ona głównie na produktach łatwo dostępnych w kraju, między innymi na trawie cytrynowej oraz limonkach – które nadają potrawą kwaśny smak. Do potraw ostrych idealnie nadaje się papryczka chili. Często wykorzystywanym produktem jest galangal, ta korzenna przyprawa zbliżona jest nieco do imbiru, ma jednak bardziej pieprzny smak. Do popularnych w kuchni tajskiej past curry dodaje się pastę z krewetek, mleko kokosowe natomiast idealnie komponuje się z wieloma deserami, zupami ale i daniami głównymi.
Jednym z istotniejszych składników kuchni tajskiej jest ryż, podawany niemal do każdej potrawy. W Tajlandii ma on wręcz znaczenie religijne – jest symbolem zdrowia, bogactwa oraz szczęścia. Praktycznie każde tajskie święto powiązane jest z sadzeniem lub zbieraniem ryżu. Posiłek najczęściej składa się z zupy, jednego albo dwóch dań głównych z sosem, oraz dużej ilości przekąsek. Wszystkie dania, oprócz ryżu (podaje się go bezpośrednio po ugotowaniu) można przygotować wcześniej, i podać w temperaturze pokojowej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej

homepage