KUCHNIA TAJÓW
Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy.
Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz Indii i jest kuchnią niezwykle zróżnicowaną, zarówno pod względem składników jak i przypraw.

KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN
Jak w większości kuchni wschodu, tajska wyróżnia się obowiązującą zasadą Pięciu Przemian, czyli opiera się na pięciu podstawowych elementach: drzewie, ogniu, ziemi, metalu oraz wodzie. Każdy z tych elementów ma ściśle określony porządek, którego podczas przyrządzania potrawy nie można zaburzać. Cykl ten zaczyna się od drzewa (smaku kwaśnego), następnie ogień (smak gorzki), ziemia (smak słodki), potem metal (smak ostry) a na koniec woda (czyli smak słony). Kiedy po dodaniu produktu reprezentującego wodę uważamy, że potrawa nie jest jeszcze skończona, należy rozpocząć cały cykl od nowa. Dzięki dobrej kompozycji składników otrzymujemy potrawy doskonale zharmonizowane pod względem energetycznym, a co za tym idzie zdrowsze, smaczniejsze a dodatkowo poprawiające samopoczucie.
PODSTAWOWE SKŁADNIKI
Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna oraz kolorowa, a to głównie dzięki składnikom w niej używanym. Opiera się ona głównie na produktach łatwo dostępnych w kraju, między innymi na trawie cytrynowej oraz limonkach – które nadają potrawą kwaśny smak. Do potraw ostrych idealnie nadaje się papryczka chili. Często wykorzystywanym produktem jest galangal, ta korzenna przyprawa zbliżona jest nieco do imbiru, ma jednak bardziej pieprzny smak. Do popularnych w kuchni tajskiej past curry dodaje się pastę z krewetek, mleko kokosowe natomiast idealnie komponuje się z wieloma deserami, zupami ale i daniami głównymi.
Jednym z istotniejszych składników kuchni tajskiej jest ryż, podawany niemal do każdej potrawy. W Tajlandii ma on wręcz znaczenie religijne – jest symbolem zdrowia, bogactwa oraz szczęścia. Praktycznie każde tajskie święto powiązane jest z sadzeniem lub zbieraniem ryżu. Posiłek najczęściej składa się z zupy, jednego albo dwóch dań głównych z sosem, oraz dużej ilości przekąsek. Wszystkie dania, oprócz ryżu (podaje się go bezpośrednio po ugotowaniu) można przygotować wcześniej, i podać w temperaturze pokojowej.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
JESTEŚMY OTWARCI !
Zapraszamy w godzinach od 12.00 do 19.00 Zamówienia z odbiorem osobistym -RABAT 10% - zamówienia 12 430 02 65 Dostawy z dowozem realizujemy przez portal: https://krakowskiesmaki.pl/pl/restauracja/12-samui https://www.pyszne.pl/menu/tajska-samui-krakow ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne
Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...
czytaj dalejPartnerstwo ponadnarodowe HORECA – uczenie się przez całe życie
PARTNERSTWO PONADNARODOWE HORECA Drodzy przyjaciele i miłośnicy Restauracji Tajskiej Samui. Z przyjemnością informujemy, że nasz partner firma EVACO Sp. z o.o. z Krakowa w ramach projektu „Partnerstwo ponadnarodowe HORECA - uczenie się przez całe życie”...
czytaj dalejTajski targ na torach
TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...
czytaj dalejRadosny pochówek? Tajski pogrzeb!
RADOSNY, TAJSKI POGRZEB Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...
czytaj dalejNowy Król Tajlandii – czy zagraża tajskiemu szczęściu?
NOWY KRÓL TAJLANDII CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU? W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol - Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju...
czytaj dalejPrzepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!
FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...
czytaj dalejNajlepszy jedwab? Tylko tajski jedwab od Królowej Sirikit!
NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT! Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się...
czytaj dalejOdmiany kuchni tajskiej
ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....
czytaj dalejFestiwal Wegetariański Phuket 2017
FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017 Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...
czytaj dalej