homepage

KREWETKI

W KUCHNI TAJSKIEJ

Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Znaleźć je możemy w wodach całego świata, także w Bałtyku.

NAJBARDZIEJ POPULARNE RODZAJE KREWETEK

Krewetki różnią się między sobą przede wszystkim rozmiarem – od bardzo małych, po duże – sięgające nawet 39 centymetrów. Najpopularniejszym rodzajem są krewetki północne (drobna, głębokowodna krewetka o kolorze różowym) oraz krewetka tygrysia (sięgająca do 34 cm, popularna w kuchni azjatyckiej). Prócz krewetek północnych oraz tygrysich możemy wyróżnić między innymi krewetki królewskie (sięgające do 19 cm długości skorupiaki, występujące głównie w krajach o klimacie ciepłym). Krewetki tropikalne oraz północnoatlantyckie są również odmianami dosyć popularnymi, zapewne dzięki ich delikatnemu smakowi.

 

KUCHNIA TAJSKA A KREWETKI

Kuchnia tajska jest kuchnią mocno zróżnicowaną, znajdziemy w niej smaki delikatnie aromatyczne oraz piekielnie ostre. Wykorzystuje się w niej głównie ostre pasty curry, sosy rybne, mleczko kokosowe, spore ilości kolendry, trawy cytrynowej oraz bazylii. Głównymi produktami są różnego rodzaju owoce morza, mięsa, makarony oraz warzywa, a w każdym daniu powinniśmy odszukać pięć podstawowych smaków: ostry, kwaśny, słodki, słony oraz gorzki. Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni na świecie, ale również za jedną z najzdrowszych. Jej aktualny kształt powstał pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej.
Krewetki w kuchni tajskiej można znaleźć pod wieloma postaciami – od sałatek i przystawek, przez zupy, po dania główne. Znaleźć je można między innymi w Tom Yam Kung – czyli w Zupie Narodowej, chyba najbardziej znanym tajskim daniu. W tej pysznej zupie pikantne i kwaśne smaki zmieszane są ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz właśnie krewetkami.
Oprócz Zupy Narodowej w Samui delektować się również można chrupiącymi krewetkami w tajskiej tempurze czy kuleczkami krewetkowymi. Idealnym wyborem jest spróbowanie krewetek w asyście sosu curry – zielonego, żółtego albo czerwonego. Krewetki świetnie komponują się również z ryżem czy makaronem, w postaci popularnego Pad Thai.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej
homepage