KREWETKI
W KUCHNI TAJSKIEJ
Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Znaleźć je możemy w wodach całego świata, także w Bałtyku.

NAJBARDZIEJ POPULARNE RODZAJE KREWETEK
Krewetki różnią się między sobą przede wszystkim rozmiarem – od bardzo małych, po duże – sięgające nawet 39 centymetrów. Najpopularniejszym rodzajem są krewetki północne (drobna, głębokowodna krewetka o kolorze różowym) oraz krewetka tygrysia (sięgająca do 34 cm, popularna w kuchni azjatyckiej). Prócz krewetek północnych oraz tygrysich możemy wyróżnić między innymi krewetki królewskie (sięgające do 19 cm długości skorupiaki, występujące głównie w krajach o klimacie ciepłym). Krewetki tropikalne oraz północnoatlantyckie są również odmianami dosyć popularnymi, zapewne dzięki ich delikatnemu smakowi.
KUCHNIA TAJSKA A KREWETKI
Kuchnia tajska jest kuchnią mocno zróżnicowaną, znajdziemy w niej smaki delikatnie aromatyczne oraz piekielnie ostre. Wykorzystuje się w niej głównie ostre pasty curry, sosy rybne, mleczko kokosowe, spore ilości kolendry, trawy cytrynowej oraz bazylii. Głównymi produktami są różnego rodzaju owoce morza, mięsa, makarony oraz warzywa, a w każdym daniu powinniśmy odszukać pięć podstawowych smaków: ostry, kwaśny, słodki, słony oraz gorzki. Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni na świecie, ale również za jedną z najzdrowszych. Jej aktualny kształt powstał pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej.
Krewetki w kuchni tajskiej można znaleźć pod wieloma postaciami – od sałatek i przystawek, przez zupy, po dania główne. Znaleźć je można między innymi w Tom Yam Kung – czyli w Zupie Narodowej, chyba najbardziej znanym tajskim daniu. W tej pysznej zupie pikantne i kwaśne smaki zmieszane są ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz właśnie krewetkami.
Oprócz Zupy Narodowej w Samui delektować się również można chrupiącymi krewetkami w tajskiej tempurze czy kuleczkami krewetkowymi. Idealnym wyborem jest spróbowanie krewetek w asyście sosu curry – zielonego, żółtego albo czerwonego. Krewetki świetnie komponują się również z ryżem czy makaronem, w postaci popularnego Pad Thai.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
JESTEŚMY OTWARCI !
Zapraszamy w godzinach od 12.00 do 19.00 Zamówienia z odbiorem osobistym -RABAT 10% - zamówienia 12 430 02 65 Dostawy z dowozem realizujemy przez portal: https://krakowskiesmaki.pl/pl/restauracja/12-samui https://www.pyszne.pl/menu/tajska-samui-krakow ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne
Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...
czytaj dalejPartnerstwo ponadnarodowe HORECA – uczenie się przez całe życie
PARTNERSTWO PONADNARODOWE HORECA Drodzy przyjaciele i miłośnicy Restauracji Tajskiej Samui. Z przyjemnością informujemy, że nasz partner firma EVACO Sp. z o.o. z Krakowa w ramach projektu „Partnerstwo ponadnarodowe HORECA - uczenie się przez całe życie”...
czytaj dalejTajski targ na torach
TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...
czytaj dalejRadosny pochówek? Tajski pogrzeb!
RADOSNY, TAJSKI POGRZEB Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...
czytaj dalejNowy Król Tajlandii – czy zagraża tajskiemu szczęściu?
NOWY KRÓL TAJLANDII CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU? W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol - Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju...
czytaj dalejPrzepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!
FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...
czytaj dalejNajlepszy jedwab? Tylko tajski jedwab od Królowej Sirikit!
NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT! Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się...
czytaj dalejOdmiany kuchni tajskiej
ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....
czytaj dalejFestiwal Wegetariański Phuket 2017
FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017 Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...
czytaj dalej