homepage

KOKOS

W KUCHNI TAJSKIEJ

Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są niezwykle odświeżającym napojem. Miąższ z kolei może służyć za pyszną, lekką przekąskę. Dla wielu tajskich zup oraz sosów mleko kokosowe jest niezbędnym składnikiem, wiórki z kolei tradycyjnie służą do przygotowywania głównie deserów.

KOKOSOWE KRÓLESTWO

Czołowym eksporterem kokosów jest właśnie Tajlandia, a kokosy rosnące na wyspie Samui uważane są za najlepsze na świecie. Kokosy wykorzystywane są głównie do produkcji mleka oraz oleju kokosowego.

WODA A MLEKO KOKOSOWE

Na rynku mamy dostępną szeroką gamę produktów wytwarzanych z kokosa, między innymi wodę kokosową oraz mleko. Często są one jednak mylone, tymczasem różnica między nimi jest ogromna. Mleko pozyskuje się ze starszych, bardziej dojrzałych owoców. Jest ono doskonałym źródłem protein, kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Często wykorzystuje się je jako dodatek do deserów oraz w kosmetyce. Orzeźwiająca woda kokosowa pochodzi z młodych, jeszcze zielonych kokosów. Uważa się również, że to właśnie w tych zielonych owocach znajdziemy najwięcej właściwości zdrowotnych. O wodzie kokosowej mówi się, iż jest ona naturalnym napojem izotonicznym, tym samym świetnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie. Picie jej dodaje energii oraz uzupełnia braki w mikroelementach. Ma również korzystny wpływ na funkcjonowanie skóry.
Najprościej można je rozróżnić po kolorze – woda jak sama nazwa sugeruje będzie przeźroczysta, mleko z kolei będzie miało kolor biały.

OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI, W KOSMETYCE

Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższy orzecha kokosowego i powszechnie uważa za najzdrowszy olej na świecie. Od niepamiętnych czasów był on znany jako cudowny środek wspomagający odchudzanie, oraz regulujący metabolizm. Olej kokosowy dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego wspomaga również naszą odporność. Szczególnie doceniany jest w kosmetyce, gdzie stosowany jest jako naturalny i wielofunkcyjny kosmetyk. Stosuje się do go pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała, ale również w pielęgnacji włosów.
Stosowany w kuchni idealnie nadaje się do smażenia, gdyż posiada wysoką temperaturę dymienia. Doskonale nadaje się również jako zamiennik masła czy składnik do wszelakich wypieków.

KOKOSOWE SAMUI

W Samui kokos jest również doceniamy, i znajdziemy go w wielu serwowanych przez nas daniach. Miłośnicy zup mogą wybierać między zupą z kurczakiem oraz mleczkiem kokosowym oraz  zupą z owocami morza i mleczkiem kokosowym. Nasze owoce morza z pastą chili  mają tak wyjątkowy smak za sprawą użytego w nich między innymi właśnie mleczka kokosowego, a znajdziemy je również w każdym z naszych  aromatycznych sosów curry. Kokos idealnie pasuje do deserów, tak też jest u nas. Banan doskonale smakuje w wersji z mleczkiem kokosowym jak i również z miodem i wiórkami kokosowymi. Nasza pysznie orzeźwiająca sałatka owocowa po tajsku również skrywa kokosowe wiórki.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Radosny pochówek? Tajski pogrzeb!

RADOSNY, TAJSKI POGRZEB   Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...

czytaj dalej

Przepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!

FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...

czytaj dalej

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej
homepage