homepage

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI

PHUKET 2017

 

Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś.

Tajowie wierzą, że okaleczając się wypędzają z siebie złe duchy oraz, że dzięki rytuałom wykonywanym podczas festiwalu wyspa Phuket będzie wolna od złego przez 12 miesięcy, do kolejnego festiwalu. Jest to spektakularne i zarazem mistyczne widowisko, zakończone hucznym pokazem
sztucznych ogni. Podczas festiwalu nie jada się mięsa, ani ryb. Jarosze odziani w białe stroje uczestniczą w tzw. ucztach duchowych: chodzą po rozżarzonych węglach, stąpają po ostrych mieczach i przeszywają ciała ostrymi przedmiotami. Festiwal nazywany jest również Festiwalem Dziewięciu Bogów – Cesarzy, to za sprawą legendy wg której grupa muzyków, nie jedząc mięsa i oddając hołd dziewięciu Bogom – Cesarzom, wyleczyła się z dziwnej choroby. W tym roku festiwal przypada na okres od 20 do 28 października.

Bilety lotnicze średnio kosztują ok. 3 tys. zł w obie strony. Warto jednak śledzić wyszukiwarki tanich połączeń, bo promocje różnych linii lotniczych pojawiają się niemal każdego dnia. Garść informacji i najkorzystniejszych lotów znajdziecie na takich stronach jak fly4free.com, czy tripsta.pl. Oto przykładowa tabela lotów w okresie festiwalu: https://goo.gl/rTX4vX

Zakwaterowanie to druga sprawa, o której trzeba pomyśleć wcześniej. Ceny noclegów w czasie festiwalu są wyższe, a Internet rozgrzewa się do czerwoności od różnorodności ofert. Zatem nawet jeśli planujemy raczej spontaniczną wyprawę, warto zarezerwować przynajmniej pierwsze noclegi, zanim wylecimy na Phuket. Korzystając z bookingbuddy.com wyszukaliśmy dla Was noclegi w pokoju dla dwóch osób od 40$ za noc, link tutaj: https://goo.gl/xWKjOW

Przygodę i wachlarz wrażeń na Phukecie spotęguje z pewnością backpackerski styl podróżowania. Backpacking, to krótko mówiąc, podróżowanie z plecakiem w sposób spontaniczny i niskobudżetowy. Jeśli macie dosyć odwagi, do dzieła! Możecie dzięki temu zaoszczędzić sporą sumę gotówki, którą będziecie mogli przeznaczyć na przykład na zakup przepysznego tajskiego jedzenia, sprzedawanego na każdym rogu podczas festiwalu. Uwierzcie, że stoły uginają się od wegetariańskich przysmaków i ciężko sobie odmówić czegokolwiek. Na tym festiwalu umiar nie istnieje. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zwiedzaniu świata z plecakiem, warto się przygotować. Świetnie opisuje to dziennikarka TVN i podróżniczka, a także autorka bloga travelover.pl (fb/@travelover) – Patrycja Jaskot. W poniższym linku znajdziecie 10 przykazań backpackera, czyli zasad, które znać należy: https://goo.gl/c8PKPN

 

backpacker-patrycja-jaskot

źródło: http://travelover.pl/

 

Więcej o samym festiwalu na stronie wyspy Phuket: https://goo.gl/JoD0C8

Podrzucamy Wam również link do harmonogramu obchodów tegorocznego festiwalu: https://goo.gl/V0nYWd

Jeśli ktoś z Was wziął udział w festiwalu albo po prostu odwiedził wyspę, prosimy o podzielenie się swoimi wrażeniami. Nadesłane zdjęcia chętnie opublikujemy na naszym fanpagu. A na rozgrzewkę, przed wylotem, zapraszamy do Samui na pyszne tajskie dania, przyrządzane przez najlepszych szefów kuchni z Tajlandii. W ten sposób w Krakowie podarujemy Wam na talerzu kawałek tajskiego raju.

źródło: http://www.phuketvegetarian.com/

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage