homepage

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI

PHUKET 2017

 

Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś.

Tajowie wierzą, że okaleczając się wypędzają z siebie złe duchy oraz, że dzięki rytuałom wykonywanym podczas festiwalu wyspa Phuket będzie wolna od złego przez 12 miesięcy, do kolejnego festiwalu. Jest to spektakularne i zarazem mistyczne widowisko, zakończone hucznym pokazem
sztucznych ogni. Podczas festiwalu nie jada się mięsa, ani ryb. Jarosze odziani w białe stroje uczestniczą w tzw. ucztach duchowych: chodzą po rozżarzonych węglach, stąpają po ostrych mieczach i przeszywają ciała ostrymi przedmiotami. Festiwal nazywany jest również Festiwalem Dziewięciu Bogów – Cesarzy, to za sprawą legendy wg której grupa muzyków, nie jedząc mięsa i oddając hołd dziewięciu Bogom – Cesarzom, wyleczyła się z dziwnej choroby. W tym roku festiwal przypada na okres od 20 do 28 października.

Bilety lotnicze średnio kosztują ok. 3 tys. zł w obie strony. Warto jednak śledzić wyszukiwarki tanich połączeń, bo promocje różnych linii lotniczych pojawiają się niemal każdego dnia. Garść informacji i najkorzystniejszych lotów znajdziecie na takich stronach jak fly4free.com, czy tripsta.pl. Oto przykładowa tabela lotów w okresie festiwalu: https://goo.gl/rTX4vX

Zakwaterowanie to druga sprawa, o której trzeba pomyśleć wcześniej. Ceny noclegów w czasie festiwalu są wyższe, a Internet rozgrzewa się do czerwoności od różnorodności ofert. Zatem nawet jeśli planujemy raczej spontaniczną wyprawę, warto zarezerwować przynajmniej pierwsze noclegi, zanim wylecimy na Phuket. Korzystając z bookingbuddy.com wyszukaliśmy dla Was noclegi w pokoju dla dwóch osób od 40$ za noc, link tutaj: https://goo.gl/xWKjOW

Przygodę i wachlarz wrażeń na Phukecie spotęguje z pewnością backpackerski styl podróżowania. Backpacking, to krótko mówiąc, podróżowanie z plecakiem w sposób spontaniczny i niskobudżetowy. Jeśli macie dosyć odwagi, do dzieła! Możecie dzięki temu zaoszczędzić sporą sumę gotówki, którą będziecie mogli przeznaczyć na przykład na zakup przepysznego tajskiego jedzenia, sprzedawanego na każdym rogu podczas festiwalu. Uwierzcie, że stoły uginają się od wegetariańskich przysmaków i ciężko sobie odmówić czegokolwiek. Na tym festiwalu umiar nie istnieje. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zwiedzaniu świata z plecakiem, warto się przygotować. Świetnie opisuje to dziennikarka TVN i podróżniczka, a także autorka bloga travelover.pl (fb/@travelover) – Patrycja Jaskot. W poniższym linku znajdziecie 10 przykazań backpackera, czyli zasad, które znać należy: https://goo.gl/c8PKPN

 

backpacker-patrycja-jaskot

źródło: http://travelover.pl/

 

Więcej o samym festiwalu na stronie wyspy Phuket: https://goo.gl/JoD0C8

Podrzucamy Wam również link do harmonogramu obchodów tegorocznego festiwalu: https://goo.gl/V0nYWd

Jeśli ktoś z Was wziął udział w festiwalu albo po prostu odwiedził wyspę, prosimy o podzielenie się swoimi wrażeniami. Nadesłane zdjęcia chętnie opublikujemy na naszym fanpagu. A na rozgrzewkę, przed wylotem, zapraszamy do Samui na pyszne tajskie dania, przyrządzane przez najlepszych szefów kuchni z Tajlandii. W ten sposób w Krakowie podarujemy Wam na talerzu kawałek tajskiego raju.

źródło: http://www.phuketvegetarian.com/

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Radosny pochówek? Tajski pogrzeb!

RADOSNY, TAJSKI POGRZEB   Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...

czytaj dalej

Przepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!

FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...

czytaj dalej

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Carving w kuchni tajskiej

CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ   Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej
homepage