homepage

CARVING

W KUCHNI TAJSKIEJ

 

Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W Europie zyskał popularność na początkach XXI wieku. Aktualnie carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

POCZĄTKI CARVINGU

Carving pojawił się w Chinach za czasów panowania Dynastii Tang (618-906 r.). Jednak za czasy rozkwitu carvingu uważa się czasy Dynastii Song (960-1279 r.). Wtedy też sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach opuściła wyłącznie cesarskie komnaty i pojawiła się również wśród klasy średniej. Był to sposób na podziękowanie za dobre plony, gdyż według ówczesnych wierzeń uważano, iż są one uzależnione od sił wyższych.
W podobnym czasie (XIII – XIV w.) carving stał się popularny również w Tajlandii, a jego historia ma początek w mieście Sukothai, stolicy ludzi Tai (w tamtych czasach miasto to było stolicą regionu).
W 1394 roku Nong Nopphrat, będąca jedną z żon cesarza Phra Runga, udekorowała pływające lampiony (krathongi) rzeźbami z owoców i warzyw, które to wyglądały jak lilie wodne. Zobaczywszy to cesarz tak się zachwycił tym widokiem, iż postanowił co roku świętować to wydarzenie w pierwszą księżycową noc listopada. Tak narodziło się święto Loy Krathong. Wtenczas mistrzyniami carvingu były jedynie kobiety pracujące na dworze królewskim.
Aktualnie to właśnie Tajlandia jest uznawana jako kolebka carvingu, a Tajskie władze uznały carving za element dziedzictwa narodowego. W celu podtrzymania tej tradycji carving został nawet wprowadzony do kanonu zajęć szkolnych.

SUROWCE DO RZEŹBIENIA

Najczęściej wykorzystywanymi surowcami w carvingu są owoce egzotyczne, głównie arbuz, melon, dynia, papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są świetnymi owocami dla początkujących. Warzywa są znacznie twardsze, wycina się w nich więc trudniej i wymaga to pewnej wprawy. Najczęściej wykorzystuje się rzodkiew, buraki, rzepy, brukwie, marchew, seler czy kalarepę.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej

Kokos w kuchnii tajskiej

KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...

czytaj dalej

Krewetki w kuchni tajskiej

KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...

czytaj dalej
homepage