homepage

CARVING

W KUCHNI TAJSKIEJ

 

Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W Europie zyskał popularność na początkach XXI wieku. Aktualnie carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

POCZĄTKI CARVINGU

Carving pojawił się w Chinach za czasów panowania Dynastii Tang (618-906 r.). Jednak za czasy rozkwitu carvingu uważa się czasy Dynastii Song (960-1279 r.). Wtedy też sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach opuściła wyłącznie cesarskie komnaty i pojawiła się również wśród klasy średniej. Był to sposób na podziękowanie za dobre plony, gdyż według ówczesnych wierzeń uważano, iż są one uzależnione od sił wyższych.
W podobnym czasie (XIII – XIV w.) carving stał się popularny również w Tajlandii, a jego historia ma początek w mieście Sukothai, stolicy ludzi Tai (w tamtych czasach miasto to było stolicą regionu).
W 1394 roku Nong Nopphrat, będąca jedną z żon cesarza Phra Runga, udekorowała pływające lampiony (krathongi) rzeźbami z owoców i warzyw, które to wyglądały jak lilie wodne. Zobaczywszy to cesarz tak się zachwycił tym widokiem, iż postanowił co roku świętować to wydarzenie w pierwszą księżycową noc listopada. Tak narodziło się święto Loy Krathong. Wtenczas mistrzyniami carvingu były jedynie kobiety pracujące na dworze królewskim.
Aktualnie to właśnie Tajlandia jest uznawana jako kolebka carvingu, a Tajskie władze uznały carving za element dziedzictwa narodowego. W celu podtrzymania tej tradycji carving został nawet wprowadzony do kanonu zajęć szkolnych.

SUROWCE DO RZEŹBIENIA

Najczęściej wykorzystywanymi surowcami w carvingu są owoce egzotyczne, głównie arbuz, melon, dynia, papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są świetnymi owocami dla początkujących. Warzywa są znacznie twardsze, wycina się w nich więc trudniej i wymaga to pewnej wprawy. Najczęściej wykorzystuje się rzodkiew, buraki, rzepy, brukwie, marchew, seler czy kalarepę.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

Festiwal Wegetariański Phuket 2017

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017   Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...

czytaj dalej

SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK

SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK   Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...

czytaj dalej

Bangkok – stolica klejnotów

BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW   Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...

czytaj dalej

Pikantne Walentynki w Samui

PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...

czytaj dalej

Kulinarna wyspa Samui

KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...

czytaj dalej

Wierzenia Tajów

WIERZENIA TAJÓW   Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...

czytaj dalej

Zwyczaje kulinarne Tajów

ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...

czytaj dalej

Kuchnia Tajów

KUCHNIA TAJÓW   Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...

czytaj dalej
homepage