CARVING
W KUCHNI TAJSKIEJ
Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W Europie zyskał popularność na początkach XXI wieku. Aktualnie carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

POCZĄTKI CARVINGU
Carving pojawił się w Chinach za czasów panowania Dynastii Tang (618-906 r.). Jednak za czasy rozkwitu carvingu uważa się czasy Dynastii Song (960-1279 r.). Wtedy też sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach opuściła wyłącznie cesarskie komnaty i pojawiła się również wśród klasy średniej. Był to sposób na podziękowanie za dobre plony, gdyż według ówczesnych wierzeń uważano, iż są one uzależnione od sił wyższych.
W podobnym czasie (XIII – XIV w.) carving stał się popularny również w Tajlandii, a jego historia ma początek w mieście Sukothai, stolicy ludzi Tai (w tamtych czasach miasto to było stolicą regionu).
W 1394 roku Nong Nopphrat, będąca jedną z żon cesarza Phra Runga, udekorowała pływające lampiony (krathongi) rzeźbami z owoców i warzyw, które to wyglądały jak lilie wodne. Zobaczywszy to cesarz tak się zachwycił tym widokiem, iż postanowił co roku świętować to wydarzenie w pierwszą księżycową noc listopada. Tak narodziło się święto Loy Krathong. Wtenczas mistrzyniami carvingu były jedynie kobiety pracujące na dworze królewskim.
Aktualnie to właśnie Tajlandia jest uznawana jako kolebka carvingu, a Tajskie władze uznały carving za element dziedzictwa narodowego. W celu podtrzymania tej tradycji carving został nawet wprowadzony do kanonu zajęć szkolnych.
SUROWCE DO RZEŹBIENIA
Najczęściej wykorzystywanymi surowcami w carvingu są owoce egzotyczne, głównie arbuz, melon, dynia, papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są świetnymi owocami dla początkujących. Warzywa są znacznie twardsze, wycina się w nich więc trudniej i wymaga to pewnej wprawy. Najczęściej wykorzystuje się rzodkiew, buraki, rzepy, brukwie, marchew, seler czy kalarepę.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Święta wielkanocne
Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...
czytaj dalejPartnerstwo ponadnarodowe HORECA – uczenie się przez całe życie
PARTNERSTWO PONADNARODOWE HORECA Drodzy przyjaciele i miłośnicy Restauracji Tajskiej Samui. Z przyjemnością informujemy, że nasz partner firma EVACO Sp. z o.o. z Krakowa w ramach projektu „Partnerstwo ponadnarodowe HORECA - uczenie się przez całe życie”...
czytaj dalejTajski targ na torach
TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...
czytaj dalejRadosny pochówek? Tajski pogrzeb!
RADOSNY, TAJSKI POGRZEB Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...
czytaj dalejNowy Król Tajlandii – czy zagraża tajskiemu szczęściu?
NOWY KRÓL TAJLANDII CZY ZAGRAŻA TAJSKIEMU SZCZĘŚCIU? W październiku ubiegłego roku cała Tajlandia przeżyła swój najsmutniejszy dzień: po siedemdziesięciu latach panowania zmarł ukochany Król Bhumibol - Rama IX. To za jego panowania Tajlandia z zacofanego kraju...
czytaj dalejPrzepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!
FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...
czytaj dalejNajlepszy jedwab? Tylko tajski jedwab od Królowej Sirikit!
NAJLEPSZY JEDWAB? TYLKO OD KRÓLOWEJ SIRIKIT! Do niedawna u boku zmarłego Króla, teraz sama odbiera niemal boską cześć, jaką Tajowie obdarzają swoich władców. W dniu Jej urodzin, 12 sierpnia, obchodzony jest od 1976 r. w Tajlandii Dzień Matki, odbywają się...
czytaj dalejOdmiany kuchni tajskiej
ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....
czytaj dalejFestiwal Wegetariański Phuket 2017
FESTIWAL WEGETARIAŃSKI PHUKET 2017 Jeśli zamierzacie zwiedzić Tajlandię, warto wybrać się do niej podczas budzącego kontrowersje Festiwalu Wegetariańskiego. Aby zaoszczędzić sporo pieniędzy, można taką podróż zacząć planować już dziś. Tajowie wierzą, że...
czytaj dalejSONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK
SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...
czytaj dalej