homepage

CARVING

W KUCHNI TAJSKIEJ

 

Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W Europie zyskał popularność na początkach XXI wieku. Aktualnie carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

POCZĄTKI CARVINGU

Carving pojawił się w Chinach za czasów panowania Dynastii Tang (618-906 r.). Jednak za czasy rozkwitu carvingu uważa się czasy Dynastii Song (960-1279 r.). Wtedy też sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach opuściła wyłącznie cesarskie komnaty i pojawiła się również wśród klasy średniej. Był to sposób na podziękowanie za dobre plony, gdyż według ówczesnych wierzeń uważano, iż są one uzależnione od sił wyższych.
W podobnym czasie (XIII – XIV w.) carving stał się popularny również w Tajlandii, a jego historia ma początek w mieście Sukothai, stolicy ludzi Tai (w tamtych czasach miasto to było stolicą regionu).
W 1394 roku Nong Nopphrat, będąca jedną z żon cesarza Phra Runga, udekorowała pływające lampiony (krathongi) rzeźbami z owoców i warzyw, które to wyglądały jak lilie wodne. Zobaczywszy to cesarz tak się zachwycił tym widokiem, iż postanowił co roku świętować to wydarzenie w pierwszą księżycową noc listopada. Tak narodziło się święto Loy Krathong. Wtenczas mistrzyniami carvingu były jedynie kobiety pracujące na dworze królewskim.
Aktualnie to właśnie Tajlandia jest uznawana jako kolebka carvingu, a Tajskie władze uznały carving za element dziedzictwa narodowego. W celu podtrzymania tej tradycji carving został nawet wprowadzony do kanonu zajęć szkolnych.

SUROWCE DO RZEŹBIENIA

Najczęściej wykorzystywanymi surowcami w carvingu są owoce egzotyczne, głównie arbuz, melon, dynia, papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są świetnymi owocami dla początkujących. Warzywa są znacznie twardsze, wycina się w nich więc trudniej i wymaga to pewnej wprawy. Najczęściej wykorzystuje się rzodkiew, buraki, rzepy, brukwie, marchew, seler czy kalarepę.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

JESTEŚMY OTWARCI !

Zapraszamy w godzinach od 12.00 do 19.00 Zamówienia z odbiorem osobistym -RABAT 10% - zamówienia 12 430 02 65 Dostawy z dowozem realizujemy przez portal: https://krakowskiesmaki.pl/pl/restauracja/12-samui https://www.pyszne.pl/menu/tajska-samui-krakow  ...

czytaj dalej

Święta wielkanocne

Życzymy zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy 🐰 oraz wiosennego nastroju i tajskiego uśmiechu na twarzy.😆 W Wielką Sobotę oraz w Wielką Niedzielę restauracja Samui będzie świętowała Wielkanoc, także od poniedziałku zapraszamy wszystkich na nasze pyszne, pikantne...

czytaj dalej

Tajski targ na torach

TAJSKI TARG NA TORACH Samut Songkhram to niewielka prowincja, położona niedaleko Bangkoku i czasami utożsamiana nawet ze stołeczną metropolią. To właśnie w stolicy tej prowincji, noszącej zresztą taką samą nazwę, położona jest niewielka stacja kolejowa Mae Khlong,...

czytaj dalej

Radosny pochówek? Tajski pogrzeb!

RADOSNY, TAJSKI POGRZEB   Początek listopada to w Polsce smutne dni, dni spotkań z drogimi nam zmarłymi. Tłumy odwiedzają cmentarze, często pokonując wiele kilometrów, by w tych dniach dać dowód swej pamięci o tych, którzy odeszli. 1 listopada, w Dzień Wszystkich...

czytaj dalej

Przepis na szczęście to nie tylko kuchnia tajska!

FILOZOFIA SZCZĘŚCIA MADE IN THAILAND Co przyciąga nas do Tajlandii, która coraz częściej staje się celem turystycznych wypraw Polaków? Wspaniała przyroda i bogata tajska kultura, klimat i infrastruktura turystyczna? Tak, ale nie tylko. Także sami Tajowie, to jacy są i...

czytaj dalej

Odmiany kuchni tajskiej

ODMIANY KUCHNI TAJSKIEJ   Tajska kuchnia jest odzwierciedleniem dwóch najważniejszych filozofii życia – przyjemności oraz harmonii. Nie bez powodu uważana jest ona za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata, ale również za jedną z najzdrowszych....

czytaj dalej

homepage