ZOBACZ RÓWNIEŻ
SONGKRAN 2017 – TAJSKI NOWY ROK
SONGKRAN - TAJSKI NOWY ROK Polacy mają Nowy Rok, Duńczycy - Nytar, a Chińczycy - Święto Wiosny. W kulturze tajlandzkiej Nowy Rok określany jest jako Songkran. Wbrew pozorom nie ma on nic wspólnego z 1 stycznia. Święto to rozpoczyna się w momencie przejścia...
czytaj dalejBangkok – stolica klejnotów
BANGKOK - STOLICA KLEJNOTÓW Z okazji zbliżającego się dnia kobiet poświęćmy słów kilka na temat Bangkoku – stolicy klejnotów. To prawdziwy raj dla tych, którzy chcą zakupić dobrej jakości kamienie szlachetne. Będąc w Bangkoku szybko można zauważyć, że w okolicy...
czytaj dalejPikantne Walentynki w Samui
PIKANTNE WALENTYNKI W SAMUI Nadchodzą wielkie zmiany w Samui. Dla naszych stałych gości oraz dla tych, którzy dopiero zawitają w nasze progi, przygotowaliśmy serię zmian w tym roku. Czas pędzi nieubłaganie, zmieniają się środki przekazu, formy wyrazu, styl w jakim...
czytaj dalejCarving w kuchni tajskiej
CARVING W KUCHNI TAJSKIEJ Carving w Azji znany jest od co najmniej kilkuset lat, a najpopularniejsza teoria mówi, iż wywodzi się on z Tajlandii, jest też tradycyjnym elementem Loy Krathong (tajskie święto) i uznany jest za dziedzictwo narodowe Tajlandii. W...
czytaj dalejKulinarna wyspa Samui
KULINARNA WYSPA SAMUI Samui (Ko Samui albo Koh Samui) to trzecia co do wielkości wyspa Tajlandii (po Phuket i Ko Chang) położona w Zatoce Syjamskiej. Wyspa ta jest częścią archipelagu Samui (Muu Ko Samui), w skład którego wchodzi aż 60 innych wysp, w tym 40 wysp Parku...
czytaj dalejWierzenia Tajów
WIERZENIA TAJÓW Tajowie są narodem religijnym, aż 90% wszystkich obywateli wyznaje buddyzm. Therawada jest odmiana buddyzmu praktykowaną w Tajlandii. Jej wyznawcy uważają, iż życie składa się ze zdobywania karmy oraz przechodzenia kolejnych reinkarnacji. Ta...
czytaj dalejZwyczaje kulinarne Tajów
ZWYCZAJE KULINARNE TAJÓW W tajskiej kuchni nie ma sztywnych przepisów, panuje tu zasada „próbuj i dodawaj”. Należy głównie polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki aż efekt końcowy będzie zadowalający. Będąc w Tajlandii należy...
czytaj dalejKuchnia Tajów
KUCHNIA TAJÓW Kuchnia orientalna jest przede wszystkim zdrowa, kolorowa, smaczna oraz pełna aromatów. Podstawowymi składnikami są ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz świeże zioła i przyprawy. Kuchnia tajska powstała z połączenia tradycji kulinarnych Chin oraz...
czytaj dalejKokos w kuchnii tajskiej
KOKOS W KUCHNI TAJSKIEJ Tajlandia obfituje w kokosy, które są powszechnie używane nie tylko w kuchni. Dostępne są również w wielu odmianach, a wykorzystuje się w całości. Miąższ oraz mleko kokosowe są szeroko używane w tajskiej kuchni, woda oraz mleko kokosowe są...
czytaj dalejKrewetki w kuchni tajskiej
KREWETKI W KUCHNI TAJSKIEJ Tygrysie, koktajlowe czy może królewskie? Krewetki niewątpliwe to królowe owoców morza – są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, zawierając przy tym niewielką zawartość tłuszczu. Opisano około 2500 gatunków krewetek,...
czytaj dalej